МЕДИУМСКА КАМПАЊА ЗА МОЖНОСТИТЕ ЗА СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА

МЕДИУМСКА КАМПАЊА ЗА МОЖНОСТИТЕ ЗА СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ ВО МАКЕДОНИЈА

декември 28, 2021

Почитувани,

 

Претставници на Организацијата на Работодавачи на Македонија, како засегната страна во сферата на образованието, беа поканети и учествуваа на денешниот настан во Владата на Република Македонија, каде што беше потпишан меморандум за соработка за заедничка медиумска кампања за промовирање на стручните занимања и можностите за стручно образование во Македонија.

Меморандумот за соработка во име на Владата потпишаа министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, министерот за образование и наука Арбр Адеми и директорот на Фондот за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски, како и претставници на проекти кои се спроведуваат со поддршка на УСАИД, УНДП и Швајцарската агенција за соработка.

Во Македонија има голем број невработени млади лица, а бизнис секторот не може да обезбеди соодветен стручен кадар што му е потребен. Јазот во понудата и побарувачката на труд се јавува поради недоволниот број ученици кои се одлучуваат за стручно образование. Со цел да се подигне свесноста за значењето на стручното образование и кои можности ги имаат младите со специфичните струки денеска во Владата беше потпишан Меморандум за соработка за заедничка медиумска кампања за промовирање на стручните занимања и можностите за стручно образование во Македонија.

 

Повеќе информации околу настанот, можете да најдете на следниов линк: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=262348