Како да станете член на ОРМ?

КОНТАКТИРАЈ НЀ

КОИ СМЕ НИЕ

Организација на работодавачи
Организацијата на работодавачи претставува над 15 сектори, во кои се
вработени скоро 70 000 вработени во 1012 претпријатија од приватниот
сектор во Република Македонија. Вклученоста на ОРМ се однесува на
теми во интерс на работодавачот поврзани со образованието,
инфраструктура, општествена одговорност, безбедност и здравје при
работа, трудовата и социјална легислатива, оданочување,
инверстирање, казнена политика, кредитирање.

ПРИКАЖИ ПОВЕЌЕ

ЗА НАС

Нашата визија

НАШАТА ВИЗИЈА

Македонија да биде развиена и одржлива економија со квалитетна
берза на трудот и задоволни и мотивирани граѓани.

Нашата мисија

НАШАТА МИСИЈА

Креирање мерки и политики преку активно учество на
работодавачите и унапредување на социјалниот дијалог со сите
засегнати страни.

Основните цели и задачи

ОСНОВНИТЕ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ

Организацијата ги застапува интересите на работодавачите воопшто и
посебно во социјалното партнерство, да се грижи за развој и остварување
на правата и слободите на работодавачите, колективно договарање,
склучување и спроведување на Општиот колективен договор за
стопанство во Р.М и Колективни договори на ниво на дејности.

ИСТАКНАТИ ВЕСТИ

Учество на ОРМ на ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ВЛАДАТА: ГОДИНА НА НОВИ МОЖНОСТИ

Учество на ОРМ на ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ВЛАДАТА: ГОДИНА НА НОВИ МОЖНОСТИ На годишната конференција учествува Генералниот секретар на ОРМ Белинда Николовска Агенда 30.01.2023 (понеделник) Свечено отворање на конференцијата со воведно обраќање од страна на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски Видео пресек на владините мерки и случувањата во 2022 година Вовед

Работилница за насоки за развој на алатките за проценка и самопроценка на ризик од вознемирување и насилство

Работилница за насоки за развој на алатките за проценка и самопроценка на ризик од вознемирување и насилство Во пресрет на ратификацијата на Конвенцијата на Меѓународната организација на трудот за елиминирање на насилството и вознемирувањето во светот на работата, бр.190, Меѓународната организација на трудот (МОТ) организираше работилница со цел да се утврдат насоките во кои треба

Димитров: Треба целосно да се либерализира увозот на работна сила

Димитров: Треба целосно да се либерализира увозот на работна сила Автор: Ирена Каревска 16 јануари 2023, 15:33 Димитров вели дека недостигаат работници во сите сектори Квотите за увоз се потрошиле во октомври https://mk.bloombergadria.com/ekonomija/makedonija/19554/dimitrov-treba-celosno-da-se-liberalizira-uvozot-na-rabotna-sila/news/?fbclid=IwAR2G4On-wVs4vtNwBkRLbMzMRhJK5QzsgEtiJdqny7ClziqnbTqpHosXB68 Владата да го либерализира увозот на работна сила од странство,со што на некаков начин ќе се ублажи хроничниот недостиг на работници во

НАШИ АКТИВНОСТИ

alt alt

ECONOMIC-SOCIAL COUNCILS

The Economic and social council of the Republic of Macedonia ... повеќе>>

alt alt

ЕКОНОМСКО-СОЦИЈАЛНИ СОВЕТИ

Економско-социјален совет на Република Македонија ... повеќе>>

alt alt

Collective agreement

Negotiating and concluding collective agreements ... повеќе>>

alt alt

КОЛЕКТИВНО ПРЕГОВАРАЊЕ

Преговарање и склучување на колективните договори ... повеќе>>

alt alt

LOBBYING

ORM represents the interests of its members and ... повеќе>>

alt alt

ЛОБИРАЊЕ

ОРМ ги застапува интересите на своите членови и ... повеќе>>

НАШИ ПРОЕКТ

БРЗА АПЛИКАЦИЈА ЗА ЗАЧЛЕНУВАЊЕ ВО ОРМ