Еврокомесарот Штефан Филе го отвори четвртиот форум на граѓанското општество на Западен Балкан

Еврокомесарот Штефан Филе го отвори четвртиот форум на граѓанското општество на Западен Балкан

декември 28, 2021

На четвртиот форум на граѓанското општество за Западен Балкан кој се одржа  во Загреб на 26 и 27 ноември, на кој учествуваа двајцата членови од ОРМ од  Заедничкиот консултативен комитет за економски и социјални прашања,  Еврокомесарот Штефан Филе  ,кој го отвори форумот, побара поддршка за преговорите на ЕУ со Македонија, оценувајќи дека тоа ќе ги забрза реформските процеси во земјата и ќе ги зајакне меѓуетничките односи.

„Треба да покажеме дека европската перспектива на земјата е реална. Силно веруваме дека придвижувањето на пристапниот процес во следната фаза ќе го задржи темпото на реформи. Земјата е добро подготвена, но преговорите се потребни за ЕУ подлабински да  се посвети на прашања како што се владеењето на правото и борбата против организираниот криминал“,

На форумот учествуваа над 150 уичесници, претставници на социјалните партнери,како работодавачи, така и синдикати и претставници на граѓанското општество.Се дискутираа важните теми како што се, односите меѓу ЕУ и Западен Балкан, напредокот и реформите, потребата од заштита на слободата на изразување и слободата на медиумите, вклученоста на организациите од граѓанското општество во процесот на проширување како и руралниот развој и вработување.

Финалниот текст од  Декларацијата, кој беше усвоен од членовите на Европскиот комитет за економски и социјални прашања ќе го објавиме по одобрение од Комитетот.