Димитров: Треба целосно да се либерализира увозот на работна сила

Димитров: Треба целосно да се либерализира увозот на работна сила

Димитров: Треба целосно да се либерализира увозот на работна сила
јануари 17, 2023

Димитров: Треба целосно да се либерализира увозот на работна сила

Автор: Ирена Каревска

16 јануари 2023, 15:33

Димитров вели дека недостигаат работници во сите сектори

Квотите за увоз се потрошиле во октомври

Владата да го либерализира увозот на работна сила од странство,со што на некаков начин ќе се ублажи хроничниот недостиг на работници во повеќе дејности во земјава, изјави Ангел Димитров, претседател на Собранието на Организацијата на работодавачи на Македонија (ОРМ) при гостувањето на Блумберг Адриа ТВ. Димитров вели, дека квотите за 2022 година за увоз на работници во Македонија се исцрпиле веќе во октомври, поради што како што вели,добрфо е да нема квоти или да се зголемат.

Линкот, https://mk.bloombergadria.com/ekonomija/makedonija/19554/dimitrov-treba-celosno-da-se-liberalizira-uvozot-na-rabotna-sila/news/?fbclid=IwAR2G4On-wVs4vtNwBkRLbMzMRhJK5QzsgEtiJdqny7ClziqnbTqpHosXB68#brid_cp_Brid_45357496