Нов раст на минималната плата во услови на ниска продуктивност во работењето на компаниите, интервју на Претседателката Владанка Трајкоска за интервју за „ Блумберг Адрија“

Нов раст на минималната плата во услови на ниска продуктивност во работењето на компаниите, интервју на Претседателката Владанка Трајкоска за интервју за „ Блумберг Адрија“

ноември 16, 2023

⭕ Нов раст на минималната плата во услови на ниска продуктивност во работењето на компаните, носи инфлаторни ризици, вели во интервју за „Блумберг Адрија“, претседателката на Организација на работодавачи, Владанка Трајкоска.

⭕ Таа потенцира дека клучно е да се работи на зголемување на конкурентоста на компаниите, намалување на сивата економија и барање решение за дефицитот на кадар.

⭕ Трајкоска ги посочува и инфлаторните ризиции од растот на платите во јавниот сектор, на што предупреди и ММФ.

https://fb.watch/olOciabUkX/?mibextid=Nif5oz